PRACA PSZCZÓŁ PRZY PRODUKCJI MIODU:
- Zbieranie przez pszczoły słodkich cieczy (nektaru, spadzi, syropów, soku).
- Oddawanie przyniesionego pożytku pszczołom ulowym.
- Składanie nakropu do komórek i wstępne odparowywanie.
- Pobieranie z komórek nakropu, dodawanie enzymów, skradanie do komórek i odparowywanie.
- Przemiana nektaru złożonego do komórek w miód (od 2 do 20 dni).
- Zasklepianie komórek z dojrzałym miodem.
PRACA PSZCZELARZA PRZY PRODUKCJI MIODU:
- Wyjmowanie z ula plastrów z dojrzałym miodem.
- Odsklepianie plastrów.
- Odwirowanie miodu w miodarkach.
- Przepuszczanie miodu przez sita w celu usunięcia zanieczyszczeń, np. drobnych części komórek woskowych itp.
- Rozlewanie miodu do słoików.