ETAPY POWSTAWANIA MIODU

PRACA PSZCZÓŁ PRZY PRODUKCJI MIODU:

  1. Zbieranie przez pszczoły słodkich cieczy (nektaru, spadzi, syropów, soku).
  2. Oddawanie przyniesionego pożytku pszczołom ulowym.
  3. Składanie nakropu do komórek i wstępne odparowywanie.
  4. Pobieranie z komórek nakropu, dodawanie enzymów, skradanie do komórek i odparowywanie.
  5. Przemiana nektaru złożonego do komórek w miód (od 2 do 20 dni).
  6. Zasklepianie komórek z dojrzałym miodem.

PRACA PSZCZELARZA PRZY PRODUKCJI MIODU:

  1. Wyjmowanie z ula plastrów z dojrzałym miodem.
  2. Odsklepianie plastrów.
  3. Odwirowanie miodu w miodarkach.
  4. Przepuszczanie miodu przez sita w celu usunięcia zanieczyszczeń, np. drobnych części komórek woskowych itp.
  5. Rozlewanie miodu do słoików.